Isnin, 24 Oktober 2011

Ikut Ramalan Tapi Kena Beringat....Satelit 'mati' diramal jatuh di China


Satelit 'mati' diramal jatuh di China


2011/10/24

GAMBAR  tidak bertarikh dikeluarkan EADS Astrum menunjukkan    satelit penyelidikan saintifik ROSAT   yang dilancarkan pada   1990.
GAMBAR tidak bertarikh dikeluarkan EADS Astrum menunjukkan satelit penyelidikan saintifik ROSAT yang dilancarkan pada 1990.
Serpihan ROSAT memasuki bumi pada kelajuan 450 kilometer sejam 

BERLIN: Sebuah satelit yang tidak lagi berfungsi dilaporkan memasuki atmosfera awal pagi semalam dan serpihannya dijangka jatuh ke bumi, lapor Pusat Aerospace Jerman.
Jurucakap agensi berkenaan, Andreas Schuetz berkata tiada sebarang bukti jelas untuk menentukan di negara atau benua mana satelit penyelidikan saintifik ROSAT itu akan jatuh.
Kebanyakan bahagian satelit bersaiz van mini itu dijangka terbakar ketika menghampiri bumi tetapi lebih 30 serpihan seberat 1.7 tan boleh terhempas apabila menuju ke bumi pada kelajuan lebih 450 kilometer sejam. 

“Saintis tidak lagi dapat berkomunikasi dengan satelit yang sudah ‘mati’ itu dan ia perlu mengembara kira-kira 20,000 kilometer dalam tempoh 30 minit terakhir sebelum memasuki atmosfera,” kata Schuetz. 

“Pakar menanti perkembangan lanjut untuk ‘pemantauan dari seluruh dunia,” katanya. 

Saintis berkata beberapa jam sebelum memasuki semula ruang atmosfera satelit terbabit dijangka tidak jatuh di Eropah, Afrika atau Australia. Sebaliknya berdasarkan laluan perkiraan awal, ia mungkin terhempas di sekitar Asia, kemungkinan China ketika memasuki semula ruang atmosfera. 
Bagaimanapun Schuetz berkata beliau tidak dapat mengesahkan sama ada satelit terbabit sebenarnya memasuki kawasan yang dinyatakan. 

Satelit saintifik ROSAT seberat 2.4 tan itu dilancarkan pada 1990 dan tidak lagi beroperasi pada 1999 selepas digunakan untuk penyelidikan lubang hitam dan bintang neutron selain melakukan kajian sumber X-ray pertama di langit menggunakan imej teleskop. 

Rangka tunggal terbesar ROSAT yang boleh berlanggar dengan bumi adalah cermin tahan panas teleskopnya. 

Agensi berkenaan menyatakan, ketika misinya, satelit itu berada pada kedudukan orbit kira-kira 600 kilometer di atas permukaan bumi tetapi sejak tidak lagi digunakan ia kehilangan altitud, berlegar pada kelajuan hanya 330 kilometer di atas bumi pada Jun. 

Malah, ketika hari-hari terakhirnya, satelit itu masih lagi berlegar setiap 90 minit mengelilingi planet, menjadikan sukar untuk diramalkan di mana sebenarnya ia akan mendarat di bumi. 

Sebuah satelit mati NASA dilaporkan jatuh ke selatan Lautan Pasifik bulan lalu, tidak menyebabkan sebarang kemusnahan walaupun dibimbangi akan terkena penduduk di kawasan terbabit dan menyebabkan kecederaan atau kematian manusia. 

Pakar percaya bahawa kira-kira 24 kepingan serpihan besi dari satelit bersaiz bas itu akan jatuh kira-kira 800 kilometer jauh dari kawasan yang diduduki di dunia. 

Satelit penyelidikan iklim NASA memasuki atmosfera Bumi secara umumnya di Samoa Amerika, bagaimanapun, serpihannya yang jatuh, tidak mengenai air kira-kira 480 kilometer ke timur laut, Pulau Krismas. – Agensi http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Satelit_mati_diramaljatuhdiChina/Article

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Cari Blog Ini

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Terdapat ralat dalam alat ini