Isnin, 27 Oktober 2014

22 Tempat Sangat Berwarna-Warni Yang Sebenarnya Wujud.Sejujurnya Pada Mulanya Kami Tidak Percaya Akan Kewujudannya...

22 Tempat Sangat Berwarna-Warni Yang Sebenarnya Wujud.Sejujurnya Pada Mulanya Kami Tidak Percaya Akan Kewujudannya...

Ini adalah senarai 22 gambar tempat yang sangat berwarna-warni. Seperti anda, kami pun mulanya tidak percaya ianya wujud.

1. Taman Negara Lembah Bunga, India


Sepanjang cerun tinggi Himalaya Barat, anda akan menemui padang rumput yang tidak berkesudahan dengan kehadiran bunga alpine. Bahagian taman juga adalah rumah kepada banyak spesis haiwan yang sukar ditemui, seperti beruang Asiatic hitam, harimau salji, dan biri-biri biru.

2. Tasik Lima Bunga, China

Tasik Lima Bunga merupakan salah satu daripada 118 tasik di Taman Negara Jiuzhaigou. Kawasan ini khususnya mewujudkan pallette berwarna-warni terutamanya daripada deposit mineral dari persekitaran sekeliling dan kepelbagaian tumbuhan .

3. Taman Hitsujiyama, JepunGaris lumut merah jambu di kaki Gunung Fuji, mewujudkan kontras nyata dengan pokok-pokok sekitar.

4. The Great Barrier Reef, Australia


Rumah kepada lebih daripada 1500 spesies ikan dan 600 jenis karang, terumbu ini adalah percutian untuk warga Australia dan pelancong mencari pengalaman menyelam yang mengasyikkan.

5. Daerah Yuanyang, China


Padang teres di China ini yang mewujudkan pelbagai warna berlapis di samping membekalkan beras bagi berjuta-juta penduduk di seluruh negara.

6. Ladang Lavender di Perancis


Ladang-ladang lavender ini adalah seharum warna bunga yang berwarna-warni. Bestnya…

7. Tasik Hillier di Australia


Warna merah jambu bubblegum Tasik Hillier kekal misteri, tetapi tidak seperti tasik merah jambu lain di seluruh dunia, warna di tasik ini kekal sepanjang tahun. Tiada siapa tahu kenapa.

8. Braunwald, Switzerland


Ladang dandelion dengan latar belakang Swiss Alps adalah satu pandangan yang menakjubkan.

9. Pantai Laut Merah, China


Dalam salah satu tanah lembap yang terbesar di dunia, tanah yang sangat beralkali ini membolehkan tumbuh-tumbuhan suaeda merah cerah untuk berkembang.

10. Ladang Tulips di NetherlandsBunga-bunga Belanda yang terkenal di dunia, dengan ladang terbesar mengandungi lebih daripada 7 juta bunga.

11. Kolam Air Panas Grand Prismatic, Wyoming


Terletak di Taman Negara Yellowstone, ia adalah kolam air panas ketiga terbesar di dunia, dan yang pasti yang paling berwarna-warni.

12. Cornwall, EnglandLadang popi yang menghadap Laut Celtic mencerahkan hujan di UK yang dahsyat.

13. Alberta, Canada


Moraine Lake mendapat air dari air glasier dan mendapat warna biru yang cantik dari deposit hakisan batu kapur.

14. Luoping, ChinaLadang yang seolah-olah tidak berkesudahan bunga dengan canola kuning menarik ramai jurugambar dan lebah. Luoping merupakan kawasan yang terkenal untuk pengeluaran madu.

15. Shark Bay, Australia


Merah, kaya dengan zat besi tebing yang cerah di atas pasir putih dan air biru membuat Shark Bay adalah bahagian “mesti lihat” daripada keseluruhan bahagian pantai Australia yang terkenal.

16. Pamukkale, Turkey


Mata air panas di teres travertine dari Pamukkale adalah tarikan utama pelancong di Turki untuk menenangkan diri selama beribu-ribu tahun.

17. Taman Kawachi Fuji, Japan


Taman-taman yang mempunyai 20 spesies bunga wisteria yang mempesonakan. Berjalan kaki melalui terowong ini adalah satu pengalaman yang nyata hebat untuk pelawat.

18. Hokkaido, Japan


Ladang pelangi di Jepun yang cantik beralun penuh dengan barisan ditanam bunga pelbagai warna. Ia kelihatan seperti dari filem Disney.

19. Vermont pada musim luruh


Dedaunan jatuh di Vermont sepenuhnya mengubah dari hutan hijau ke lapisan hutan berwarna-warni.

20. Sungai Caño Cristales, Columbia
Dikenali sebagai Sungai Lima Warna, Cano Cristales adalah kagum untuk dilihat, tetapi kerana tahap sedimen yang tinggi ia tidak dapat didiami mana-mana spesies ikan.

21. Namaqualand, NamibiaPada musim bunga, Namaqualand berubah dari sebuah tanah yang kosong dan tandus menjadi taman bunga yang subur dan berwarna-warni dan kebanyakan bunganya tidak dapat ditemui di tempat lain di dunia.

22. Juneau, AlaskaGua ais di bawah Mendenhall Glacier adalah tempat ajaib yang mungkin tidak bertahan lama. Glasier 12 batu panjang telah berubah menjadi 2 batu disebabkan oleh perubahan iklim sejak 1958.

Cantik sangat tempat-tempat di atas. Semoga kita semua dilapangkan rezeki dan masa supaya dapat mengunjunginya suatu hari nanti.

dipetik dari thevocket

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Cari Blog Ini

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular