Isnin, 6 Jun 2011

Isnin, 6 Jun 2011
Luther George Simjian adalah salah seorang Penemu dan ilmuwan yang berumur cukup panjang.Dia dilahirkan di Turki pada 28 Januari 1905,dan meninggal pada 23 Oktober 1997 dalam usia 92 tahun.

Simjian berhijrah ke Amerika pada usia 15 tahun,kerana dipisahkan dari keluarganya pada masa Perang Dunia Pertama.Setelah bertemu dengan sanak-saudaranya di Connecticut,dia mulai belajar dengan bekerja sebagai Fotografer sesuai dengan bidang kesukaannya.

Pada awal mulanya,Simjian belajar di Universiti Yale dengan mengambil bidang Kedokteran.Namun minatnya berubah ketika Pihak Universiti memberikan pekerjaan di makmal Foto.Pada tahun 1928,dia telah menduduki jabatan Pengarah pada Departemen Fotografi di Universiti tersebut.

Pada tahun 1934 Simjian pindah ke New York,di mana dia mengembangkan mesin X-ray warna dan self-posing portrait camera,yang memungkinkan subjek untuk melihat ke dalam cermin dan melihat gambar tepat yang akan diambil.

Dengan berbekal penemuannya ini,Simjian mendirikan sebuah perusahaan manufacture kamera dan menjual lesen untuk menggunakan kamera tersebut di studio mini yang diletakkan dalam Departement Store dengan nama Photoreflex yang kemudian diganti dengan nama Reflectone.

Perusahan inilah yang kemudian terus melakukan pengembangan optik,dan perangkat elektro mekanik.Ketika Simjian menawarkan idea untuk membuat pelanggan bank melakukan transaksi kewangan tanpa bertemu dengan pegawai bank,ia diragui banyak orang.

Tanpa kenal putus asa,pada tahun 1939,Simjian mendaftarkan 20 hak cipta yang berkaitan dengan perangkat penemuan barunya tersebut,dan menawarkan penemuannya kepada sebuah perusahaan besar yang sekarang dikenali dengan nama Citicorp.Baru setelah 6 bulan kemudian,Citicorp memberi maklum balas terhadap tawaran Simjian tersebut.

"Nampaknya,orang yang akan menggunakan mesin ini hanyalah sejumlah kecil pelacur dan penjudi yang malu dan tidak mahu bertemu muka dengan pegawai"tulis Simjian.

Oppsss,ternyata hari ini pada setiap sudut jalan,kita dapat dengan mudah menemukan mesin “ajaib” ini.Apa yang menjadi keraguan banyak orang pada masa tersebut sangat tidak terbukti.

ATM sudah menjadi keperluan yang tidak terpisahkan bagi kebanyakan orang yang tinggal di bandaraya.Penemuan Simjian yang pada awalnya diragukan,kini telah membantu banyak orang dengan hadirnya kemudahan melalui mesin ATM.

Luther George Simjian Penemu Mesin ATM

sumber: http://www.fcukz.co.cc

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Cari Blog Ini

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Terdapat ralat dalam alat ini